Mariam - Hederskvinnorna

Mariam - Hederskvinnorna

Den tolvåriga Mariam ifrågasätter den gamla nedärvda patriarkala kvinnosynen som förmedlats från släkte till släkte i mer än tvåtusen år och förtryckt kvinnorna i byn Eden i Mellanöstern. Mariam vill förändra bybornas attityder och värderingar kring det råa våldet som drabbar unga flickor och kvinnor.


Mariams stora dröm är att bli författare och skriva om de utsatta kvinnornas livsöde, om de orättvisor som drabbar dem dagligen. Hon vill att omvärlden ska få kännedom om att hundratusentals flickor saknar rätten till en bok och en penna, att de inte får slutföra sin skolutbildning eftersom de måste hjälpa till i hemmet istället. Att kvinnor inte har rätten att bestämma över sin egen kropp, att våldtäkter, tvångsgifte, hedersmord och kärlekslösa äktenskap är vanliga.


Mariams dröm krossas då hon i sextonårsåldern blir utsatt för en dramatisk våldtäkt av en äldre man. Hon blir med barn efter våldtäkten och för att detta inte ska komma ut till byn tvingas hon dela rum med familjens djur tills hon föder sitt barn. För att rentvå familjens heder tar familjen spädbarnets liv vid förlossningen innan Mariam hunnit se sitt barn.


Mariam får inte tillfälle att sörja förlusten av sitt barn utan hon blir bortgift mot sin vilja med en änkling från grannbyn.
Efter en flykt och andra dramatiska händelser tar Mariams liv en vändning som hon aldrig vågat hoppats på...


300 kr + frakt