Från Eufrat till Sverige

Från Eufrat till Sverige

"Från Eufrat till Sverige" handlar om en hundraårig armenisk/assyrisk kvinnas livsöde samt om hennes mor Lusiye, den tolvåriga armeniska flickan som överlevde massakern och sedan såldes som slav till en äldre muslimsk man år 1915.


Den hundraåriga kvinnan, Merame, härstammar från ett område i närheten av floderna Eufrat och Tigris. Hon tvingas att som äldre lämna sina fäders land och bosätter sig i ett främmande land, Sverige, utan att kunna ett ord svenska och utan att ha kännedom om den svenska kulturen och vad som menas med integration.


Trots att Merame trivs i sitt nya land har hon förmedlat sin sista önskan till sin son att när hon lämnar denna värld får han flyga henne hem och begrava henne bredvid hennes man och hennes släktingar som vilar på kyrkogården i Midyat i Mesopotamien.


Boken skildrar även det assyriska folkets öde. Ett urfolk utan ett eget land som har levt i Mellanöstern i mer än två tusen år i avsaknad av mänskliga rättigheter. Ett folk som upplevt folkmord och blivit utsatt för förföljelser, våld och förtryck.


225 kr + frakt