Mina vänner beskriver mig som glad, positiv och omtänksam med stort hjärta!
Jag heter Anna Melle och känner mig som svensk assyrier. Jag har två starka identiteter som jag trivs med. Men jag är född i Sydöstra Turkiet, landet mellan floderna Eufrat och Tigris, det så; kallade Mesopotamien. Som sjuåring flyttade jag till staden Istanbul och där läste jag grundskolan på en grekisk och turkisk internatskola.


Jag tillhör den assyriska etniciteten och är uppvuxen tillsammans med greker, armenier, hebréer, turkar och kurder. Detta har bidragit till att jag idag räknar mig som en kosmopolit. Till Sverige flydde jag i slutet av 1976 tillsammans med min familj och har bott sedan dess här i Sverige. Under mina trettioåtta år i Sverige så har jag skaffat fem underbara barn, arbetat inom många olika arbetsområden så som inom den offentliga och privata sektorn och sedan 2003 har jag tagit lärarexamen med specialisering samhällskunskap och historia inom gymnasiet.


Att jag känner mig som svensk har med att jag har anammat mycket av den svenska kulturen och känner mig integrerad i det svenska samhället och trivs väldigt bra med min tillvaro. Under tjugo års tid har jag haft olika föreläsning inom områden ”kulturmöten”. Jag skräddarsyr mina föreläsningar utifrån mål och behov. Har föreläst inom den offentliga sektorn som inom sjukvården, hälsoskolor, högskolor, kommunförbundet osv.


Mina erfarenheter och kunskaper är från mina akademiska teoretiska studier samt från mina empiriska livserfarenheter. Jag har varit politisk aktiv i det svenska samhället som fritidspolitiker och suttit i olika nämnder samt i ideella föreningar. Jag har specialiserat mig inom de orientaliska och nordafrikanska kulturerna som är mycket avvikande än den svenska kulturen. Mina empiriska erfarenheter hämtar jag genom att jag umgås med dessa kulturer och genom att jag följer utvecklingen i deras hemländer.


I mina föreläsningar gör jag en jämförelse med den svenska kulturen kontra de avvikande kulturerna. På detta sätt får lyssnaren konfronteras med sin egen kultur och sedan skapas förhoppningsviss en förförståelse för det som är annorlunda. Mina intressen är samhällsfrågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter. Mitt motto är att alla människor är lika mycket värda oavsett religion, etnisk och kulturell bakgrund